Кафедра харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу
Спільні проєкти та співробітництво
29 травня 2024 року відбулося офіційне підписання меморандуму про співпрацю між Чернівецьким торговельно-економічним інститутом Державного торговельно-економічного університету та ТОВ «Оптіма Хотел Менеджмент». Згідно з ним, сторони планують розвиток двостороннього співробітництва у сфері готельно-ресторанного бізнесу, обмін досвідом через залучення фахівців-практиків до освітнього процесу, проведення спільних науково-практичних досліджень, підвищення кваліфікації та практичну підготовку, а також проведення різноманітних освітніх і фахових заходів.
Після підписання меморандуму директор ЧТЕІ ДТЕУ Анатолій Вдовічен, представник компанії Олена Ліфіренко, завідувачка кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу Каріна Паламарек, доцентка кафедри менеджменту, маркетингу і міжнародної логістики Ольга Вдовічена обговорили першочергові кроки для реалізації положень Меморандуму, а також перспективи запровадження дуальної освіти за освітніми програмами «Готельно-ресторанна справа», «Харчові технології», «Готельно-ресторанний менеджмент».
Також пані Олена зустрілася зі студентством і розповіла їм про основні напрями, специфіку роботи ТОВ «Оптіма Хотел Менеджмент», інноваційні підходи в сфері гостинності, акцентувала увагу на трендах готельного і ресторанного бізнесу. Під час зустрічі для студентів провели презентацію підприємства, розповіли про важливість брендингу та підбір кваліфікованого персоналу.
Така співпраця сприятиме підвищенню рівня обізнаності серед студентства та мотивуватиме до навчання і самовдосконалення!
1 квітня 2024 року у рамках договору про співробітництво між ЧТЕІ ДТЕУ та ФОП Пластун Є.Ю, за організації Каріни Паламарек, зав. кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу, відбулося продовження циклу лекцій на тему «Команда та сервіс у ресторанному бізнесі» для студентів першого і другого курсів ОС «бакалавр» і «магістр» спеціальностей «Харчові технології» й «Готельно-ресторанна справа».
Євген зазначив, що якість хорошого сервісу у ресторані залежить від методів продажів. Особливий акцент зробив на мету продажу, а саме: допомогти гостю вибрати відповідну страву, проявити турботу про нього, збільшити середній чек. Розповів про основні й ефективні методи продажів, такі як: «ялинка», «ланцюжок», «кивок салівана»; альтернативна пропозиція; яскравий опис; запропонувати спробувати; метод «перше – останнє»; реклама нових страв; «вудка». Спікер розкрив секрети цих методів з урахуванням свого досвіду роботи в закладах ресторанного господарства, деталізував кожен метод окремо, а також звернув увагу на їхні особливості та навів практичні приклади.
Дякуємо нашому спікеру Євгену за співпрацю. Чекаємо на нові зустрічі!
29 лютого 2024 року відбулась зустріч-презентація з Олександром Довганичем, співвласником закладів ресторанного господарства «La pasta», «Тераса», «Дім18» та головою громадської організації «БорЩ» (Буковинська організація рестораторів «Щастя»). Її організатором стала доцент кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу Тетяна Незвещук-Когут.
На заході були присутні заступник директора Ірина Лошенюк, старші викладачі Анна Кримська, Олексій Малярчук, Любов Струтинська та студенти 1-3 курсів ЧТЕІ ДТЕУ.
На початку зустрічі Ірина Лошенюк представила гостя і згадала про нашу багаторічну співпрацю в межах укладених договорів.
Під час зустрічі Олександр Вікторович презентував діяльність власних закладів, їхню політику, концепції діяльності, цінову політику та подальші стратегії. Особливу увагу спікер акцентував на корпоративній культурі закладів, особливостях управління персоналом, зокрема щодо забезпечення можливостей кар’єрного зростання та соціального забезпечення співробітників. Окремим напрямом діяльності відзначив соціальну відповідальність як власних закладів, так і членів громадської організації «БорЩ».
Наприкінці зустрічі пан Олександр запропонував студентам ЧТЕІ ДТЕУ можливість проходження практики та подальшого працевлаштування у підпорядкованих закладах, а також відзначив інші можливості співпраці з ЧТЕІ ДТЕУ.
Щиро дякуємо спікеру за обмін досвідом, надану практичну інформацію, а також за можливість підвищувати якість освітнього процесу завдяки співпраці з провідними фахівцями-практиками.
29 лютого 2024 року для студентів кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу у змішаному режимі проведено відкриту лекцію на тему «Теоретичні та практичні аспекти інновацій у сучасному ресторанному господарстві». Лектор - Марія Паска, д.вет.н., професор, завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету ім. І. Боберського.
На початку заходу з вступним словом виступила завідувач кафедри - к.техн.н., доцент Каріна Паламарек, яка зазначила важливість та актуальність обраної теми лекції і проведення таких зустрічей у рамках академічної мобільності та співпраці із закладами-партнерами. Це дає можливість розширювати коло спілкування та урізноманітнювати навчальний процес студентів.
Марія Зіновіївна представила слухачам актуальні та перспективні напрями розвитку ресторанного господарства сьогодні та у поствоєнний період: тренди у сервісі та технологіях, інноваційне устаткування, світові бренди у кулінарії, технології консервування та зберігання.
Висловлюємо слова вдячності професору Марії Пасці за змістовну та інформативно насичену лекцію, за постійну співпрацю та дружбу! Працюємо однією командою на спільну перемогу!
28 лютого 2024 року студенти першого та другого курсів кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу у межах вивчення освітніх компонент «Організація ресторанного господарства», «Організація ресторанного бізнесу» та «Барна справа» під керівництвом Паламарек Каріни Вікторівни та Паращук Анастасії Віталіївни відвідали ресторан «Bjork».
Випускник ЧТЕІ, зовнішній стейкголдер кафедри, співвласник ресторану «Bjork» Іванчук Іван ознайомив студентів із закладом, зокрема його типом, концепцією, режимом роботи, контингентом споживачів, а також з веденням ресторанного бізнесу загалом. Розглянули форми, методи, структуру і прийоми обслуговування споживачів відповідно до концепції закладу.
Наприкінці зустрічі завідувачем кафедри Каріною Паламарек та паном Іваном підписано договори з метою подальшої співпраці та можливістю проходження практичної підготовки здобувачів вищої освіти між кафедрою та рестораном «Bjork». Щиро дякуємо Івану Васильовичу за гостинність і професіоналізм!
22 лютого 2024 року на базі ЧТЕІ ДТЕУ відбувся студентський круглий стіл на тему «Сучасні соціально-економічні напрями розвитку складових бізнесу в умовах воєнного стану» за участю студентів освітніх ступенів «молодший бакалавр» та «бакалавр» спеціальностей «Менеджмент» та «Харчові технології», членів Наукового товариства молодих учених і студентів ЧТЕІ ДТЕУ та викладачів кафедр. Запрошеним гостем став стейкголдер Ігор Меруцано, головний менеджер ресторану Flora Club.
Під час проведення заходу відбулося обговорення таких актуальних питань, як: роль релокаційних підприємств на Буковині у воєнний період, особливості українського бізнесу в умовах війни, управління маркетинговими інструментами в діяльності підприємства, роль корпоративної культури у сучасному бізнес-середовищі, роль неформальних команд на підприємстві у воєнний час, інноваційні виклики в процесі євроінтеграції, особливості бізнес-середовища на прифронтових територіях.
Модератор заходу – к.е.н., старший викладач кафедри менеджменту, маркетингу і міжнародної логістики Валерія Пенюк.
З вітальним словом виступили Василь Кифяк, д.е.н., професор, заступник директора ЧТЕІ ДТЕУ, та Ігор Меруцано, головний менеджер ресторану Flora Club.
На засіданні з доповідями виступили: студент 3 курсу спеціальності «Управління бізнесом» Данило Вдовічен - про роль релокаційних підприємств на Буковині у воєнний період (науковий керівник – Юлія Урсакій); студентка 2 курсу спеціальності «Готельно-ресторанний менеджмент» Вікторія Тодераш - про особливості українського бізнесу в умовах війни (науковий керівник – Валерія Пенюк); студент 2 курсу спеціальності «Маркетинг» Ніколай Вірста - про управління маркетинговими інструментами в діяльності підприємства (науковий керівник – Валентина Чичун); студентка 1 курсу спеціальності «Готельно-ресторанний менеджмент» Діана Синкумамі - про роль корпоративної культури у сучасному бізнес-середовищі (науковий керівник – Галина Долга); студент 3 курсу спеціальності «Управління бізнесом» Вадим Мироняк - про роль неформальних команд на підприємстві у воєнний час (науковий керівник – Юлія Урсакій)4 студентка 3 курсу спеціальності «Управління бізнесом» Кароліна Гуцуляк - про інноваційні виклики в процесі євроінтеграції (науковий керівник – Оксана Верстяк); студент 3 курсу спеціальності «Харчові технології» Кирило Арнаутов - про особливості бізнес-середовища на прифронтових територіях (науковий керівник – Юлія Урсакій).
До обговорення долучились стейкголдер, студенти та викладачі кафедри.
За результатами науково-практичних дискусій визначено, що криза створює поряд із загрозами також можливості розвитку для бізнесу незалежно від типу самої кризи. Зокрема, з’являються у підприємств додаткові ресурси для функціонування в умовах кризи за рахунок внутрішньо переміщених осіб та релокованих підприємств.
19 лютого 2024 року відбулася робоча зустріч науково-педагогічного колективу кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу ЧТЕІ ДТЕУ з Оксаною Андріївською, директором сімейної кавʼярні «AB Coffee», яка є випускницею та зовнішнім стейкголдером кафедри.
Метою зустрічі було обговорення сучасних вимог ринку праці, основних вимог роботодавців до персоналу та удосконалення ОП спеціальності «Харчові технології» освітніх ступенів «молодший бакалавр», «бакалавр», «магістр».
У процесі обговорення Оксана Сергіївна підкреслила, що здобувачі ОП спеціальності «Харчові технології» мають змогу отримати належну теоретичну та практичну підготовку завдяки збалансовано підібраним освітнім компонентам, як обов’язковим, так і вибірковим. На думку стейкголдера, визначені у програмі компетентності відповідають сучасним запитам фахової підготовки на ринку праці.
Відгуки і пропозиції зовнішнього стейкголдера слугують основою для вдосконалення змісту та якості підготовки здобувачів вищої освіти кафедри.
29 листопада 2023 року для студентів кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу організовано лекцію-екскурсію на виробництво кави та ресторанної продукції для кав'ярень компанії «Bacara».
Захід проведений старшим викладачем Любов'ю Струтинською у рамках діяльності Школи кулінарної майстерності та сервісу.
Виробництво кави студентам продемонстрували техніки-технологи Тамара Білоока та Євдокія Турянська.
Обговорили:
- логістичні шляхи постачання зелених зерен кави, особливості контролю сировини на всіх етапах технологічного процесу;
- обсмажування та лабораторні дослідження;
- визначення товарної лінійки кави за «колесом смаку», правила проведення органолептичної оцінки кави як напою, характеристику класичного сегменту кави та сегменту Special tea.
Виробництво ресторанної продукції для кав'ярень продемонстрував начальник кондитерського та кулінарного цехів Артем Мельничук, який розповів про: правила прийому та зберігання сировини, технологічний процес виробництва фірмових кондитерських виробів, особливості організації лінії виробництва продукції у заготівельних цехах, використання інноваційної сировини та устаткування для створення конкурентної продукції у кав'ярнях.
Професіоналізм, любов до справи, командний дух та щирість у спілкуванні з молоддю є характерними особливостями роботи компанії «Bacara»! Дякуємо за досвід!
15 листопада 2023 року для слухачів Школи кулінарної майстерності та сервісу (керівниця – Любов Струтинська) проведено заняття на базі концептуального закладу ресторанного господарства «Creeme Cheese».
Лекцію-практикум проводила власниця закладу, гастрономічна менторка, кондитер Іоанна Дарічук.
Студенти ознайомились з етапами створення сучасних закладів ресторанного господарства; особливостями складання меню; креативними підходами у сервісі; технологіями сучасних десертів, адаптованих під вибагливих гостей; новинками ресторанних технологій, які створюють гармонію в конкретній концепції.
Практичною частиною заняття стала дегустація авторських десертів від пані Іоанни, на якій вона поділилася кондитерськими «фішками» їх виготовлення. Також студентам було продемонстровано низку сучасних натуральних наповнювачів та спецій, які використовуються у ресторанній продукції.
Саме проведення занять на базі провідних закладів ресторанного господарства та залучення компетентних фахівців-практиків створює для студентів комфортні умови навчання та сприяє формуванню сучасних фахових компетентностей!
3 листопада 2023 року для студентів 1 курсу ОС «молодший бакалавр», «бакалавр» спеціальностей «Готельно-ресторанна справа», «Готельний і ресторанний менеджмент» було проведено семінар-тренінг на базі готелю «AllureInn» (викладач – Тетяна Незвещук-Когут). Захід відбувся у рамках дисципліни «Готельна справа» та охоплював такі питання, як: організація роботи служби прийому та розміщення, особливості поселення і проживання гостей різних національностей.
Під час семінару-тренінгу адміністратор готелю Максим охарактеризував основні стандарти поселення, зазначив типові фрази, які застосовуються при заселенні та виселенні гостей з готелю, зокрема англійською мовою. Студенти мали змогу детально дізнатись про процес ознайомлення гостя з номером та правилами проживання у готелі.
Під час тренінгу також обговорювалися особливі моменти (проживання з тваринами, ранній заїзд та пізній виїзд, обслуговування з урахуванням національних та релігійних особливостей гостей, толерантне ставлення до різноманітних проблем та прохань гостя).
Щиро вдячні директору Ігорю Климу, випускнику ЧТЕІ ДТЕУ, за надану можливість проведення заняття на базі готелю «AllureInn», багаторічну співпрацю та можливість удосконалювати освітній процес наближенням його до практичних умов, а адміністратору Максиму – за надзвичайно цікаву інформацію, щирість та відкритість!
2 листопада 2023 року у рамках вивчення дисципліни «Готельна справа» відбулася виїзне практичне заняття на тему «Організація роботи служб і підрозділів у підприємствах готельного бізнесу» на базі готельно-туристичного комплексу «Буковина». Заняття проводилося для студентів 1 курсу ОС «молодший бакалавр», «бакалавр» спеціальності «Готельно-ресторанна справа», «Готельно-ресторанний менеджмент».
На початку заняття директор ТОВ «Бізнес-центру «Буковина», стейкголдер Андрій Брязкало ознайомив студентів із концепцією діяльності готелю, корпоративною культурою та стилем закладу розміщення.
Менеджер з організаційних питань готелю Олеся Буряк ознайомила студентів з особливостями функціонування основних служб і департаментів готелю «Буковина», зокрема з такими, як служба прийому та розміщення, служба обслуговування номерного фонду, інженерно-технічної служби готелю та інших. Також пані Олеся продемонструвала номерний фонд готелю, розповіла про технічні та якісні характеристики деяких номерів.
Щиро вдячні нашим стейкголдерам Андрію Брязкалу та Олесі Буряк, які є випускниками ЧТЕІ ДТЕУ, за практичну інформацію та співпрацю у наближенні освітнього процесу до практики.
2 листопада 2023 року у рамках діяльності Школи бармена (керівниця – доцент Тетяна Брикова) для студентів спеціальності «Харчові технології» було проведено майстер-клас на тему «Професія «Бармен». Приготування топ-коктейлів» барменом Євгенієм Скрипником на базі готельно-ресторанного комплексу «Victoria Deluxe» та ресторану «Noël».
Під час майстер-класу бармен Євгеній цікаво розповідав студентам про історію виникнення професії бармена, як з'явились назви коктейлів і способи їх приготування. Також пан Євгеній звернув увагу, що бармен – це не просто фахівець, який знає велику кількість рецептів напам'ять і всі тонкощі міксології, це тонкий психолог, чуйний друг і носій барних історій та легенд. Позиція головної людини бару містить у собі неймовірну алхімію знань, почуттів та дій.
Пан Євгеній продемонстрував техніку приготування топкоктейлів, які зараз популярні серед відвідувачів їхнього закладу. Учасники заходу мали змогу самостійно їх приготувати, при цьому навчитися правильно використовувати шейкер, барну ложку, джигер, барне сито, стрейнер, гейзер, щипці, мадлер, ніж сомельє тощо.
Щиро вдячні стейкголдеру Євгенію Скрипнику за надану можливість проведення цікавого майстер-класу на базі закладу, співпрацю у наближенні освітнього процесу до практичних умов, професіоналізм та невеличку подорож до магії барного мистецтва!
23 жовтня 2023 року відбулось урочисте нагородження сертифікатами студентів 3 та 4 курсів спеціальності «Харчові технології» Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, які проходили практичну підготовку на базі Асоціації «U.C.M. Italy» (Італія) з 22.05.2023 р. по 30.09.2023 р. Сертифікати вручали д.е.н., професор Василь Кифяк та президент Асоціації шеф-кухарів Середземномор’я і «U.C.M. Italy» Паоло Брешіа.
Сертифікат 3 (вищого) рівня отримали Вікторія Олексюк та Швець Крістіна, 2 (середнього) рівня – Іванна Костиник, 1 рівня – Анастасія Томко. Бажаємо нашій талановитій молоді подальших успіхів у професійній діяльності та щиро вдячні п. Паоло за багаторічну співпрацю та підтримку у формуванні фахових компетентностей студентів.
11 вересня 2023 року для студентів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної форми навчання ЧТЕІ ДТЕУ відбулась гостьова лекція на тему «Особливості ведення бізнесу в умовах воєнного стану та повоєнного розвитку».
Спікером лекції виступив Ігор Меруцану, директор conference-concert hall «Flora Club» м. Чернівці.
Модераторами заходу виступили заступник директора Ірина Лошенюк та завідувач кафедри Валентина Чичун. До лекційного заняття також долучилися завідувачі кафедр Алла Чорновол і Каріна Паламарек, професор Юрій Королюк, доценти кафедр Сергій Рилєєв, Оксана Зеленюк, Юлія Маначинська, Юлія Табенська та інші.
Під час лекції Ігор Меруцану детально ознайомив слухачів зі специфікою функціонування закладу, охарактеризував етапи діяльності та управлінські процеси закладу у теперішніх умовах воєнного стану та окреслив завдання повоєнного розвитку. На конкретних прикладах пояснив та проаналізував ефективність використання сучасних методів та інструментів маркетингу, принципи стимулювання та заохочення працівників. Розкрив особливості організації та проведення співбесіди з кандидатами, які претендують на зайняття вакантних посад, що пропонуються закладом; принципи формування корпоративної політики та професійної команди працівників закладу.
Щиро вдячні пану Ігорю за проведену лекцію, практичні поради, запрошення студентів для подальшого працевлаштування у підпорядкованому закладі, а також за багаторічну співпрацю та обмін досвідом!
8 жовтня 2021 року завідувачем кафедри технології та організації готельно-ресторанного бізнесу к.т.н., доцентом Паламарек К.В. проведено зустріч зі стейкголдером - випускницею ЧТЕІ КНТЕУ, директором готельно-ресторанного комплексу «Буковинська зірка» - Якобець Г.П. щодо обговорення питань з організації освітнього процесу студентів спеціальностей «Харчові технології» та «Готельно-ресторанна справа» на базі виробничої лабораторії, яка відкрита у цьому комплексі, та стажування викладачів у рамках співпраці відповідно до підписаних договорів.
Співпраця з успішними фахівцями-практиками шлях до високоякісної підготовки студентів!
5 жовтня 2021 року відбулась чергова зустріч з стейкголдером студентів спеціальності «Харчові технології» у лабораторії кафедри технології та організації готельно-ресторанного бізнесу, яка організована на базі ресторану концерт-холу «Флора клуб» під керівництвом к.т.н., доцента цієї ж кафедри Романовської О.Л.
Студенти ознайомились з принципами організації роботи у виробничих цехах, особливістю розміщення устаткування та організацією технологічних ліній, ділянок та робочих місць діючого закладу ресторанного господарства.
Завдяки тісній співпраці ЧТЕІ КНТЕУ з підприємствами-партнерами студенти мають можливість поєднувати теоретичні знання отримані у аудиторіях з практичним навчанням у виробничих лабораторіях, що сприяє формуванню у них відповідних фахових компетентностей. А підприємства, у свою чергу, отримують молодого висококваліфікованого фахівця, максимально мотивованого до роботи одразу після закінчення навчання.