Круглий стіл «Енергія овочів та фруктів: механізм здоров’я людини»
25 квітня 2024 року кафедрою харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу ЧТЕІ ДТЕУ було проведено студентський круглий стіл «Енергія овочів та фруктів: механізм здоров’я людини».
На початку заходу заступник директора з науково-методичної роботи, міжнародних зв’язків та інноваційного розвитку, професор Василь Кифякзвернувся до учасників з вітальним словом та акцентував увагу на важливості й актуальності проблемних питань, які пропонуються до обговорення. Також до присутніх звернулася начальниця навчального відділу Ірина Мустеца, яка подякувала стейкголдерам за співпрацю, обмін практичним досвідом з метою підвищення якості освітнього процесу.
З відеопривітанням до студентства звернулася організаторка багатьох міжнародних кулінарних заходів в Україні, волонтерка Антоніна Захарова, яка подякувала студентству за цікавість до кулінарної справи й особисто подякувала Анатолію Вдовічену, директору ЧТЕІ ДТЕУ, за волонтерську діяльність.
Модератор круглого столу, доцент кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу Тетяна Незвещук-Когут представила доповідачів та зауважила, що захід відбувається у рамках науково-дослідної теми «Розвиток та впровадження міжнародної концепції Slow Food у сфері гостинності регіону».
Відповідно до програми круглого столу виступили:
- Водянчук Юрій Миколайович, завідувач Чернівецької філії Державної установи «Чернівецький обласний центр контролю профілактики хвороб МОЗ України», лікар з гігієни харчування, тема доповіді – «Особливості включення овочів та фруктів у меню харчоблоків при закладах освіти»;
- Майданський Василь Іванович, директор з виробництва соку прямого віджиму «ПАН СІК», тема доповіді – «Особливості виробництва натуральних яблучних соків без додавання цукру, ГМО, води та консервантів». Доповідь супроводжувалася дегустацією представлених соків;
- Лакуста Людмила Михайлівна, лікар-дієтолог, нутриціолог, член асоціації лікарів та психологів «Розлади харчової поведінки: терапія та превенція», тема доповіді – «Гармонізація харчування за рахунок збільшення в раціоні плодоовочевої продукції»;
- Басенко Світлана Василівна, кулінарний експерт, заступник голови ГО «Буковинська гільдія кулінарів» ГС «Український кулінарний союз», тема доповіді – «Використання овочів та фруктів в сучасній українській кулінарії»;
- Кируцак Анастасія Вячеславівна, студентка ІV курсу, ОС «бакалавр», ОП «Харчові технології» (науковий керівник – Незвещук-Когут Т. С.), тема доповіді – «Особливості споживання овочів та фруктів при різних системах харчування: особистий досвід зменшення ваги на 30 кг»;
- Бочарова Наталія Юріївна, студентка І курсу, ОС «магістр», ОП «Харчові технології» (науковий керівник – Романовська О. Л.), тема доповіді – «Користь та шкода смузі».
За результатами обговорення представлених доповідей було сформовано резолюцію круглого столу, яка передбачає впровадження отриманих результатів в освітній процес при підготовці фахівців за такими освітніми програмами, як «Харчові технології», «Готельно-ресторанна справа», «Готельно-ресторанний менеджмент».