Великодній майстерклас в ЧТЕІ ДТЕУ
Напередодні Великодня, 10 квітня 2025 року, в лабораторії-студії ресторанних технологій відбувся майстерклас «Готуємось до Великодня». Його організували викладачі кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного сервісу разом зі співробітниками бібліотеки.
Великодній майстерклас урочисто відкрив директор інституту Анатолій Вдовічен, звернувшись до присутніх із вітальним словом. У своєму виступі він підкреслив важливість збереження українських традицій, єднання поколінь через народні ремесла та популяризацію духовної спадщини серед молоді. Атмосфера заходу з перших хвилин була сповнена святковим настроєм, щирістю та натхненням.
Окрім студентів, на захід завітали викладачі інституту: доценти Ольга Вдовічена, Конон Багрій, Роман Гищук, Тетяна Брикова.
Під час заходу старший викладач Любов Струтинська й зав. навчальної лабораторії Анастасія Паращук навчали присутніх писанкарству і виготовленню смаколиків до великоднього кошика. З великою зацікавленістю учасники переймали досвід у розписі писанок, виготовленні домашньої ковбаси, випіканні здобних пасок і бабок з сухофруктами. Особливу увагу спікери приділили технології виготовлення папушника за старовинним буковинським рецептом, який став основою сучасного італійського панетоне.
Паралельно завідувач бібліотеки Тетяна Корольова і провідний бібліотекар Надія Швайчук підготували книжкову виставку «Христос Воскрес! Усе радіє!», презентували виставку вишивок, а також розповідали про історію буковинської писанки, про технологію вишивання пасхального рушника, значення кольорів і символів.
Усі присутні розповідали про великодні традиції своїх сімей, які передаються з покоління в покоління, ділилися старовинними рецептами святкових страв.
Великодні кошики, які презентували наприкінці заходу, були щедрими, гарними й автентичними, а головне, паска і бабка, папушник і ковбаса були дуже смачними, писанки – оригінальними, незважаючи на те, що дехто вперше тримав писачок.
Наші традиції – це код нашої культури, історії та віри, які треба вивчати, плекати, збагачувати і зберігати для наступних поколінь.